Takka sopii sekä valtaviin puutaloihin että pieniin kerrostaloasuntoihin. Mieti takkaa valitessasi, kaipaatko lämpöä, tunnelmaa vai molempia.
Lähes jokaiseen uuteen omakotitaloon tulee nykyisin tulisija eli takka. Takan valintaan vaikuttavat talon koko ja rakennusmateriaali sekä takan malli ja tietenkin ulkonäkö. Uutta kotia rakennettaessa takan malli on tiedettävä suunnitteluvaiheessa, jotta talon väli-, ylä- ja alapohjat osataan rakentaa oikein ja parhaimmat tekniset energiansäästöratkaisut osataan valita etukäteen.
Jos valitset vesikiertoisen takan, säiliölle on oltava tilaa. Tarvitset rakennusluvan, jos asunnossa ei ole ollut takkaa, tai jos takkaan tehdään muutoksia remontin yhteydessä.
Ekologisuus on monelle tärkeä kriteeri takkaa valittaessa. Vesi- tai ilmakiertoisen takan tuottaman energian voi hyödyntää kodin lämmittämisessä.
Hyvä, varaava tulisija on edelleen suosittu. Se luovuttaa lämpöä yhdellä lämmityskerralla usean päivän ajan ja on siksi energiatehokas. Varaava takka on hyvä vaihtoehto, jos tarvitset erityisesti lämpöä, esimerkiksi puutalossa, josta lämpö karkaa.
Jos asut asunnossa, jossa ei ole hormiliitäntää takalle, paras vaihtoehto on sisustustakka.
Remonttikohteissa on syytä tarkistaa, onko taloon aikoinaan tehty varaus takan rakentamiselle. Samalla selvitetään, onko olemassa oleva hormisto paloturvallinen.
Vaivattominta on teettää tulisija muurarilla, mutta monet kevyttakat ja kamiinat pystyy rakennustaitoinen asentamaan myös itse.
Nyt onkin se paras aika miettiä, kaipaatko kotiisi takkatulen loimua, ja jos sellainen jo löytyy, kääriytyä vilttiin lämmittelemään ja tunnelmoimaan!
Toivotamme teille Lämmintä ja Rauhallista Joulua!
Keräsimme muutamia ideakuvia eri valmistajien tulisijoista.