Juha Tienhaara ja Tapio Heikkilä Rave Rakennukselta sekä kohteen valvojana toimiva Martti Pihlajamaa tutustuivat tehdaskierroksella Vieskan Elementin toimitiloihin ja tuotantoon myyntipäällikkö Tomi Poutiaisen ja tuotantopäällikkö Antti Kivimaan johdolla. Tuomas Huhtakankaalla ja Tapani Vähäkankaalla on työn alla Vähäkankaan koulun elementtejä.

Vieskan Elementti toimittaa elementit puurakenteiseen kyläkouluun – Vähäkankaan koulu Ylivieskassa rakentuu paikallisella rakennusliikeyhteistyöllä

Puurakentaminen yleistyy julkisessa rakentamisessa hitaasti. Vähäkankaan uuden koulun rakentaminen Ylivieskassa on kuitenkin hyvä esimerkki julkisen rakentamisen suunnan muuttumisesta. Puurakenteista koulua rakentava ylivieskalainen Rave Rakennus Oy on valinnut elementtitoimittajaksi Vieskan Elementin, jonka elementtituotannossa valmistuu rakennuksen ulkoseinät, kantavat väliseinät ja kattoristikot.

-Koulun rakentamisessa mukana oleminen on meille erittäin tärkeä paikallinen referenssi ja osoitus paikallisen rakennusliikeyhteistyön toimivuudesta, Vieskan Elementin toimitusjohtaja Tapani Yrjölä sanoo.

-Kaikki asiakkaat ja tilaukset ovat tärkeitä, mutta nyt olemme osana lähialueen lasten, perheiden, kyläyhteisön sekä kaupungin tulevaisuutta vuosikymmeniksi eteenpäin. Osa työtekijöistämme asuu Vähälläkankaalla ja tässä tilauksessa toteutuu näkyvästi ajatuksemme ihmiseltä ihmiselle rakentamisesta, Yrjölä toteaa.

-Olemme ylpeitä siitä, että olemme osa Vähäkankaan kylän vetovoimaisuutta, jota uusi koulurakennus kylälle tuo. Rakentamisen eri vaiheita seurataan juuri tässä tapauksessa erityisen tarkasti ja nyt myös tuotantotiimimme näkee oman työnsä tuloksen edistymisen valmiiksi rakennukseksi asti. Aina näin ei ole, koska suurin osa tuotannostamme menee rakennusliikeyhteistyön kautta kasvukeskuksiin Etelä-Suomeen, Yrjölä kertoo.

 

Koulun elementtien valmistus on aloitettu elokuun alkupuolella ja niiden läpimenoaika tuotannossa on noin kuukausi.

-Koulurakennuksen elementit työllistävät tuotannossa koko tehdasta. Varsinaisen koulurakennuksen suurelementit valmistuvat asuinrakennusten linjalla, liikuntahallin elementit hallituotannossa ja koko rakennuksen kattoristikot työllistävät ristikon valmistuksen tuotantoa, Yrjölä kertoo.

Yrjölän mukaan merkittävää on myös se, että hanke työllistää paikallista työvoimaa.

-Julkinen rakentaminen aikana, jolloin koko rakennusalalla on hiljaista, on positiivinen merkki siitä, että suunta parempaan on odotettavissa.

Yleisesti ottaen Yrjölä näkeekin rakentamisen tämän hetken tilanteen normaalina kausivaihteluna.

-Tarjouskantamme on suurimmillaan, kun sitä verrataan viime vuosiin. Meillä ei ole ollut lomautuksia tälle vuodelle ollenkaan ja syyslomaviikko kuten myös hiihtolomaviikko ovat osa meidän normaalia keskitettyä toimintatapaamme lomien suhteen.

-Loppuvuoden työllisyys riippuu tarjousten toteutumisesta, mutta yleiseen suhdanteeseen ja markkinatilanteeseen suhteutettuna voimme olla tyytyväisiä tilanteeseen. Joka tapauksessa meillä ei puhuta irtisanomisista vaan lomautuksista, joita talven hiljaiseen aikaan saattaa tulla. Sykli rakentamisessa on kuitenkin niin nopea, että talvea on vaikea ennakoida tässä vaiheessa, Yrjölä arvioi.

 

Paikallinen rakentaja luottaa Vieskan Elementin laatuun ja toimintatapaan

Työpäällikkö Tapio Heikkilä Rave Rakennukselta sanoo, että lähtökohta esivalmisteisen tuotteen valintaan on tavoite tehdä valmistuva koulu kuivana laadukkaista raaka-aineista.

-Lähdemme rakentamaan talvea vasten ja hyvin suojatut, kuivissa halliolosuhteissa rakennetut elementit ovat keino rakentaa talvikaudella ilman huputusta, Heikkilä toteaa.

Rave Rakennus valitsi elementtitoimittajaksi Vieskan Elementin tarjouskyselyn perusteella, jossa painopisteisiin vaikuttivat tarjouskyselyyn suhtautuminen, paikallisuus ja hinta.

-Vieskan Elementin tarjous ei ollut halvin, mutta yrityksen toimintatapa vakuutti meidät tuotteen laadusta. Olemme tehneet yhteistyötä Vieskan Elementin kanssa muutaman rakennuksen osalta aiemminkin ja se on tuttu.

Heikkilä on toiminut mestarina rakennuskohteissa ympäri Suomea ja toteaa, että kokemuksen perusteella luottaa paikallisuuteen.

-Paikalliset toimijat ovat osaamisen kärkeä Suomessa. Yhteinen tahtotila ja laadukas tekeminen takaavat kokonaisuudelle hyvän lopputuloksen, Heikkilä toteaa painokkaasti.

 

Myös kohteen valvoja Martti Pihlajamaa luottaa Vieskan Elementin laatuun ja toimintatapaan.

-Kiinnitän paljon huomiota suojaukseen sekä kuljetuksessa, työmaalla että asennuksessa. Veden pääsyn estäminen rakenteisiin on koko ketjun yhteinen tahtotila ja näkemys. Koulun rakenteissa käytetään erityistä suojausta, jonka tavoitteena lisävarmistaa kuivaketjun säilyminen, Pihlajamaa kertoo.

 

Uuden koulun saaminen kylälle on ollut vaikeampaa kuin Suomen saaminen Natoon

Paikallisuus on erittäin tärkeää myös kyläyhteisölle. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Petri Vähäkangas sanoo, että vuosikymmenien työ uuden koulun saamiseksi kylälle on nyt vaiheessa, jota varten on tehty kyläyhteisössä valtavasti työtä.

-Vähäkankaan kylä kasvaa ja sillä on vetovoimaa jopa valtakunnallisesti. Meidän uudet asukkaamme ovat sekä paluumuuttajia että lapsiperheitä, jotka hakevat rauhallista kasvuympäristöä läheltä keskustaa. Siksi uusi koulu on meille erityisen tärkeä.

Hanne ja Markku Lehkonen rakensivat muutama vuosi sitten talonsa Vähällekankaalle koulun viereen. Markku Lehkoselle kylä on tuttu lapsuuden kesistä, joita hän vietti mummolassa.

-Uuden koulun saaminen kylällemme on ollut pitempi ja vaikeampi tie kuin Suomen saaminen Natoon, hän nauraa.

Sekä Lehkoset että Vähäkangas sanovat, että tehdaskierroksella Vieskan Elementillä vahvistui entisestään tunne siitä, mikä merkitys yhteisölle on koulun rakentajien paikallisuudella.

-Kun sekä rakentaja että elementtien valmistaja on paikallinen, voimme luottaa ja olla varmoja siihen, että rakennuksesta tulee turvallinen paikka lapsille ja koko kyläyhteisölle. Elementtitehtaan toimintamalli ja rakentajan ammattitaito vakuuttavat, he toteavat.

Vähäkankaan kylän asukkaat Hanne ja Markku Lehkonen ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Petri Vähäkangas signeerasivat Tapani Vähäkankaan työn alla olevan paneelin. Tapani Vähäkangas sanoo, että pitkän uran kohokohta on rakentaa elementtejä oman kylän kouluun.

Vähäkankaan koulu:
Vähäkankaan koulu on pohjaratkaisultaan perinteinen, yksikerroksinen, kerrosalaltaan 1 626 neliömetrin kokoinen ja siinä on jakelukeittiö.

Koulu on mitoitettu noin 100 oppilaalle, ja se korvaa nykyiset koulutilat. Rakennustyöt on aloitettu kesällä 2023 ja koulu valmistuu syyslukukaudeksi 2024.
Koulun yhteyteen rakennetaan liikuntasali. Liikuntasaliin mahtuu sallituissa rajoissa 487 henkilöä.
Ylivieskan kaupungille myönnettiin uuden Vähäkankaan koulun liikuntasalin rakentamiseen 376 800 euron valtionavustus.
Hankkeen kustannusarvio on noin 4,5 miljoonaa euroa.
Koulu toimii nykyisissä rakennuksissa eli vanhassa koulurakennuksessa sekä vuokratussa tilapäisessä lisärakennuksessa rakennustöiden ajan, ja piha-alue on rajattu työmaa-alueesta.
Piha-alue on suunniteltu lähiliikunta-alueeksi ja siihen on haettu aluehallintoviraston liikuntapaikkarakentamisen avustusta.
Koulurakennuksen yhteyteen rakennetaan väestönsuoja, jonka mitoitushenkilömäärä on 98.
Lämmitysjärjestelmänä on maalämpö. Liikuntasalin katolle tulee aurinkoenergian keräinpaneelit.

Lue uusimmat artikkelit

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×