Maalämpö Vieskataloon

Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringonlämpöä. Tätä lämpöenergiaa voidaan käyttää rakennusten, käyttöveden ja sisäilman lämmittämiseen sekä viilentämiseen. Maalämpöpumpun hankintahinta on melko korkea, mutta sen tuottama lämpöenergia on edullista. Yrjölässä maalämmön on tarkoitus lämmittää sekä talo että talli. Pumpun asentamisesta vastaa Hanakat, Ylivieskan LVI Oy. Yhteyshenkilönä Tapanilla on Jani Hämäläinen.

Jo noin vuosi aiemmin Yrjölään kaivettiin talon päätyyn jakokaivo ja tehtiin maalämpöpiirit. Tontin vieressä kulkevaa jokea ei voitu käyttää matalan vedenpinnan ja sen virtauksen vuoksi, vaan isolle tontille asennettiin vaakaputkisto. Putkisto ei haittaa tulevaisuudessa puutarhanhoitoa eikä istutusten laittoa. Lämpökanaalia tehdessä kalliota piti vähän räjäyttää ja työstä vastasi Louhinta Kääntä Oy. Lämpökanaalin kautta lämpö ohjataan myös talliin.

Maalämpöpumpun asennuspäivänä työmaalla käy kuhina.

Neliömetrin verran tilaa tarvitseva pumppu asennetaan kodinhoitohuoneeseen. Pumpun yläpuolelle tulee jättää putkiliitäntöjä varten tilaa ja viereen muita putkia sekä mittareita varten. Ylivieskan LVI:n asentajien työtä on ilo seurata.

Lisätietoja maalämmöstä löytyy Uponor:n sivuilta ja maalämpöpumpuista Danfoss:n sivuilta.

Pumpun vieressä sijaitsee liuta tarvittavia putkia sekä mittaristot. Tämän ”laitoksen” eteen tulee myöhemmin ovet, jotta ne eivät häiritse kodinhoitohuoneen visuaalista ilmettä.

Kun kaikki liitännät ovat valmiina, on 60 prosenttisen maalämpönesteen laimennuksen vuoro. Maalämpöneste ohjataan kiertämään lämmönkeruuputkistoon. Putkistossa olevan liuoksen lämpötila on liian matala, jotta sitä voitaisiin suoraan käyttää lämmityksessä, ja sitä varten järjestelmään tarvitaan lämpöpumppu.

Työt hoituvat asentajilta muutamassa päivässä. Lopuksi vielä varmistus kaivolla, ja se olisi sitten siinä!

Myös pumpun etupanelissa näkyvä mittari kertoo kaiken olevan hyvin. Tästä on siis hyvä jatkaa!

Bloggaaja pani merkille, että työnteko selvästi lämmittää: toinen asentajista oli pukeutunut pelkkään t-paitaan – ei siis puseroa eikä takkia. Bloggaajalla puolestaan oli vuorellinen takki päällä ja silti kylmä. Hrrr!

Lue uusimmat artikkelit

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×