Kodin valaistus

Syksy tuo kodin uuteen valoon. Pitkän ja pimeän talven aikana valolla on meille aivan erityinen merkitys. Valo ja valaisimet vaikuttavat kodin tunnelmaan, tekevät asunnosta viihtyisän ja luovat puitteet eri toiminnoille.

LUO VIIHTYISYYTTÄ VALAISIMILLA

Valaistuksen perussäännöt on hyvä pitää mielessä. Jos olet rakentamassa tai remontoimassa kotia, suunnittele ja mieti tarpeet, millaista valoa kaipaat. Varaa tilaan tarpeeksi valopistokepaikkoja ja pistorasioita. Pyri kerroksellisuuteen ja mieti, mitä huoneessa tehdään. Jokainen toiminto vaatii oman valaistusratkaisunsa käyttötarkoituksen mukaan.

Yleisvalon lisäksi hyvään valaistukseen tarvitaan kohdevalaisimia ja sisustusvalaisimia, joilla luodaan tilaan tunnelmaa ja kontrasteja. Seinä-, katto- ja lattiapinnat sekä sisustustekstiilit vaikuttavat tarvittavan valaistuksen määrään. Vaaleat, kiiltävät pinnat heijastavat valoa ja saavat huoneen tuntumaan suuremmalta, kun taas tummat sävyt imevät sitä ja vaativat paljon valoa.

Valitse valon värilämpötila käyttötarkoitukseen sopivaksi. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yleisvalon ja työvalon värilämpötila on hyvä olla 3000-4000 kelviniä, jota pidetään puhtaana valkoisena valona. Tunnelmavalaistukseen on hyvä 2700 kelviniä, joka on lämmintä, kynttilän liekin kaltaista valoa. Kohdevaloksi valitaan viileää valoa, jonka värilämpötila pitäisi olla vähintään 4000 kelviniä. Muista myös, että valon tarve kasvaa iän myötä.

Huoneen koko, korkeus ja muoto vaikuttavat valaisimien valintaan. Valo tuo esiin huoneen tyylin ja korostaa sen yksityiskohtia. Jos tila on korkea, leikittele rohkeasti eri malleilla. Sijoita paraatipaikalle näyttävä kattovalaisin. Kaunis valaisin toimii myös sisustuselementtinä. Jos taas tila on pieni, älä tee siitä ahtaan oloista liian suurella valaisimella. Pieneen tilaan saa avaruutta siroilla ja kevyillä valaisimilla.

Valon määrä vähenee ja illat hämärtyvät. Nyt on paras aika lisätä valaistusta, kynttilöitä sekä tunnelmavaloja. Nauttikaa pimenevistä illoista ja tunnelmoimisesta!

kuva: www.vtwonen.nl. valaisimissa on paljon lasia metalllia ja messinkiä
kuva: www.vtwonen.nl.
Valaisimissa on paljon lasia metallia ja messinkiä
Sijoita paraatipaikalle näyttävä kattovalaisin
Sijoita paraatipaikalle näyttävä kattovalaisin
Hyödynnä asuntoon tuleva luonnonvalo sijoittamalla esim. lukunurkkaus ikkunan ääreen
Hyödynnä asuntoon tuleva luonnonvalo sijoittamalla esim. lukunurkkaus ikkunan ääreen
Kuva:weekdaycarnival.blogspot.fi Käytä valaisinta uudella tavalla. Lukuvalaisin sopii eteiseen kuin olohuoneen sivupöydällekkin
Kuva:weekdaycarnival.blogspot.fi
Käytä valaisinta uudella tavalla. Lukuvalaisin sopii eteiseen kuin olohuoneen sivupöydällekin
Kuva: heylilahey Pienet kohdevalot oikeissa paikoissa ovat tyylikkäitä sisustusdetaljeja ja luovat lämmintä tunnelmaa
Kuva: heylilahey
Pienet kohdevalot oikeissa paikoissa ovat tyylikkäitä sisustusdetaljeja ja luovat lämmintä tunnelmaa
Kuva: Laura Beth love
Kuva: Laura Beth love

 

 

Lue uusimmat artikkelit

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×